O nama

O nama

O nama

Znanstveno edukacijski centar Višnjan je ustanova čija je misija promicanje i poticanje izvrsnosti i inovativnosti u znanstvenom, tehnološkom i umjetničkom radu s djecom i mladima kroz pružanje potpore visokomotiviranoj djeci i njihovim edukatorima na području prirodnih i društvenih znanosti, tehnologije, očuvanja životne sredine, umjetnosti i kulture.

Do danas, Višnjanski edukacijski programi prošireni su na gotovo sve znanstvene grane, s aktivnostima namijenjenim različitim dobnim i interesnim skupinama (od predškolskog uzrasta nadalje), u rasponu od popularnih do vrlo specijaliziranih tema i projekata. Primarni cilj znanstvene edukacije i popularizacije znanosti ostvarujemo i kroz suradnju s nastavnicima u podizanju njihovih kompetencija za rad s akademski darovitim učenicima.

Svoju viziju o osnivanju jednog od 10 najboljih centara u svijetu za rad s djecom i mladima visokih postignuća koji će kreirati, realizirati i evaluirati inventivne i interdisciplinarne programe vrhunske kvalitete namijenjene djeci i mladima, njihovim roditeljima i edukatorima, započeli smo ostvarivati davne 1988. godine održavanjem prve Višnjanske škole astronomije.

 

Specifičnosti naših programa su:

  • individualni pristup svakom sudioniku kroz mentorski i projektni rad
  • izravno uključivanje u ozbiljan istraživački rad u ulozi člana tima voditelja-mentora
  • opuštena atmosfera u radu usmjerenom ka zajedničkom cilju i izazovu, što dovodi do izvanrednih edukacijskih iskustava, a često i do vrijednih znanstvenih rezultata
  • poticanje učeničke kreativnosti i kritičkog razmišljanja
  • multidisciplinarni projekti
  • znanstvena komunikacija i prezentacija rada

Dugogodišnjom tradicijom djelovanja, kroz Višnjanske programe do danas su prošli mnogi učenici, danas priznati znanstvenici i istraživači, aktivni na najprestižnijim svjetskim institucijama.