Zvjezdarnica Višnjan

Zvjezdarnica Višnjan

Zvjezdarnica Višnjan

Zvjezdarnica Višnjan (IAU MPC šifra 120) nastala je odlukom skupštine Amaterskog astronomskog društva Višnjan od 13. studenog 1992. godine kao javna zvjezdarnica, a naknadnim odlukama Astronomskog društva Višnjan i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan tijekom 2005. godine postala je astronomski institut.

U svom djelovanju istakla se na astrometrijskim mjerenjima i otkrićima malih tijela. U razdoblju od 1995. do 2001. godine, zabilježeno je 1749 otkrića asteroida, čime je Zvjezdarnica Višnjan postala jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica svijeta svih vremena.

Postavljanjem neekološke rasvjete i porastom svjetlosnog onečišćenja na području Istre tijekom 2000. i 2001. godine, nivo sjaja noćnog neba raste do kritične razine i dotadašnji znanstveni rad iz Višnjana biva otežan, da bi 2001. godine prestao u potpunosti.

Dovršenjem gradnje nove zvjezdarnice Astronomskog društva Višnjan i Općine Višnjan na Tičanu (~3 km istočno od Višnjana) i postavljanjem opreme za astronomska i geofizička mjerenja na novoj lokaciji, stječu se uvjeti za nastavak znanstvenog rada. Dio edukacijskih aktivnosti također se polako seli u pravcu nove lokacije.

Zvjezdarnica Višnjan trenutno je najaktivnija u popularizacijskim i edukacijskim projektima u sklopu Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, koji uključuju progame za učenike svih uzrasta iz mnogih područja znanosti.