“Petkom u 7” 2020.

Tradicionalni ciklus predavanja u organizaciji Astronomskog društva Višnjan naziva Petkom u 7 ove godine započinje 28.02.2020.

Nakon nekoliko godina održavanja predavanja na raznim lokacijama po Višnjanu ponovo se vraćamo na prvobitnu lokaciju, u zgradu stare zvjezdarnice odnosno u prostor stare Općinske vijećnice na adresi Istarska 5, 52463 Višnjan, na prvome katu.

Kroz pet tjedana trajanja ciklusa i isto toliko predavanja imat ćemo prilike družiti se s raznim predavačima različitih područja rada i interesa.

28. veljače 2020. ciklus otvara Korado Korlević predavanjem “Ekstrasolarni planeti”

06. ožujka 2020. – Marko Modrić “Priča o kvarnerskim bjeloglavim supovima”

13. ožujka 2020. – Helga Može “Camino Primitivo mojim koracima”

20. ožujka 2020. – Zrinka Mesić “Istraživanje i nadzor vegetacije iz satelitske orbite”

27. ožujka 2020. – Zoran Vakula “O vremenskoj prognozi i još koječemu…”

Sva predavanja su besplatna i počinju u 19:00 sati.

Veselimo se vašem dolasku!!!

Prijave na Višnjanske edukacijske programe 2020.

Prijave na Višnjanske edukacijske programe 2020. otvorene su od 05. veljače 2020. pa sve do 07. ožujka 2020.

Višnjanski edukacijski programi rezidencijalni su kampovi i škole namijenjeni visokomotiviranim učenicima koje zanimaju znanosti i tehnologije. Organizirani su u četverodnevne i sedmodnevne programe koji se ovisno o prijavljenim kandidatima odvijaju u razdoblju od travnja do listopada, a po potrebi i tijekom ostatka godine. Programi se odvijaju u manjim grupama gdje sudionici pod vodstvom mentora timski rade na rješavanju nekog problema odnosno projekta.

Nositelji programa su Znanstveno edukacijski centar Višnjan i Astronomsko društvo Višnjan.

Više informacija možete naći na linku:
https://sci.hr/edukacijski-programi/

Prijave za mentore i asistente na Višnjanskim edukacijskim programima 2020.

Prijave za mentore i asistente na Višnjanskim edukacijskim programima otvorene su od 03. veljače 2020. pa sve do 16. veljače 2020.

Prijaviti se mogu svi koji su zainteresirani okušati se u volonterskom radu sa sudionicima na raznim radionicama i projektima a u sklopu Višnjanskih edukacijskih programa koji obuhvaćaju učenike od 3. razreda osnovne škole pa sve do srednjoškolaca.

Svi čije su područje interesa prirodne, društvene i humanističke znanosti, tehnologije, informatika, umjetnost i žele se okušati u znanstvenoj edukaciji djece i mladih dobrodošli su na Višnjanske edukacijske programe.

Oni koji se prijave i zadovolje kriterije za natječaj za mentore i asistente biti će pozvani na dvodnevnu edukaciju na kojoj će biti prezentiran način rada na Višnjanskim edukacijskim programima.

Više informacija možete naći na linku:
https://sci.hr/pridruzite-nam-se/

Otkriveno novo nalazište Dinosaura u Istri

U sklopu edukacijskih programa Astronomskog društva Višnjan otkriveno je novo nalazište otisaka dinosaura kraj Umaga. Brojni otisci dinosaura koja nalazimo duž istarske obale bila su motivacija istraživačima iz Kluba „Explora“ da obilaze obalu Istre u potrazi za otiscima, pogotovo u području oko Novigrad, gdje se nalazi baza istraživača (Antenal). Napokon je uslijedio uspjeh te su pronađeni tragovi. Ubrzo nakon otkrića slijedila je i potvrda da se radi o otiscima dinosaura od profesora Mezge s geološkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Daljnja istraživanja odradili su sudionici ljetnih škola gdje su izbrojani i izmjereni otisci, analizirani uzorci stijena te pronađeni novi tragovi. Svi nalazi su plitki otisci dinosaura u vapnenačkim stijenama starosti oko 120 milijuna godina. U vrijeme kada su dinosauri šetali ovim područjem to je bio plitki morski okoliš muljevitog dna koje je i omogućilo lakše očuvanje otisaka u obliku fosilnih nalaza.

Najuočljiviji su troprsti tragovi kojih je za sada pronađeno 8, iako su lijepo očuvani nažalost nisu pronađeni u nizu nego pojedinačno pa se ne mogu dobiti podatci o kretanju dinosaura. Osim troprstih tragova pronađeni su i tragovi četveronožnih dinosaura koji se još obrađuju i čekaju potvrdu.

 Zbog zahtjevnosti istraživanja za koje je potrebno biti na lokaciji za vrijeme oseka nisu dobiveni svi rezultati te lokalitet nudi još brojne prilike za otkrića.

Važno je napomenuti i da je ovakav proces fosilizacije jako rijedak te da je važno zaštiti i cijeniti ovakav nalaz.

Petkom u 7, 2019 – najava

Aktualne teme i zanimljivi predavači će, vjerujemo i ove godine, privući mnoštvo u Palaču Miani, Istarska 23 (kraj dječjeg vrtića) u Višnjanu.

1. ožujak: Korado Korlević: “Asteroidi, kometi, VONEOF, treći nastavak

8. ožujak: Tilen Genov “Dupini Istre i tršćanskog zaljeva

15. ožujak: Miroslav Praskalo “Determinacija jestivih i otrovnih gljiva – od dolaska u šumu pa do mikroskopa i kemijskih reagensa

22. ožujak: Dragan Trivanović “Imunoterapija – kako se naše tijelo bori protiv tumora

Ulaz je slobodan, a sve eventualne dodatne informacije možete dobiti na info@astro.hr

DIJETE I PRIRODA – jednodnevna edukacija

Znanstveno edukacijski centar Višnjan u suradnji s partnerima poziva  Vas na jednodnevnu edukaciju pod nazivom “Dijete i priroda” s ciljem jačanja stručnih kompetencija na području znanja o edukaciji djece i mladih u prirodi, uvoda u znanstvenu metodu uz praktične vježbe i predavanja te stvaranja temelja za buduće umrežavanje organizacija i pojedinaca koji se bave outdoor edukacijom.

Prijave za nove asistente i mentore su otvorene!

Pozivamo sve zainteresirane i motivirane osobe koje se žele okušati u volonterskom radu sa sudionicima na radionicama i projektima, neovisno o bazičnom stupnju obrazovanja, sa iskustvom u prirodnim, tehničkim i društvenim znanostima ili primjenjenim umjetnostima da nam se jave preko prijavnice za nove mentore i asistente. Detalje možete vidjeti ovdje.

Prijave za novu generaciju mentora i asistenata otvorene su do 07. 02.!

Još jedna uzbudljiva godina je iz nas!

2018. godina je obilježila Višnjanske edukacijske programe s pregršt aktivnosti – od rezidencijalnih kampova i škola za osnovce i srednjoškolce koji su se održavali u zimskom, proljetnom i jesenskom terminu, preko značajnog rasta broja otkrića i asistencija u mjerenju malih tijela Sunčeva Sustava do velikog broja novih suradnji, mentorstva i projekata! Zahvaljujemo Vam svima, od sudionika i roditelja, mentora, asistenata, gostujućih predavača do mnogobrojnih sponzora i podupiratelja na još jednoj dinamičnoj godini!

Prijave za 2018. godinu su otvorene!

Otvorene su prijave za kampove i škole za osnovce (YSC) i srednjoškolce (S3, VSA)! Prijave su otvorene do 6.4. 2018.

Škole i kampovi su otvorene za sve učenike/ce koji su zainteresirani za stijecanje novih i produbljivanje postojećih znanja i vještina u područjima znanstvene pismenosti, znanstvene metode i prezentacije, te kritičkog načina mišljenja.

Naši programi omogućavaju rad u malim timovima pod vodstvom nastavnika, mladih znanstvenika, profesora i stručnjaka ulazak u svijet znanosti, a najsviježije vijesti iz prakse imati ćemo prilike čuti (i vidjeti) od eminentnih predavača.

Motivirani višegodišnjim stalnim rastom interesa i željom da što većem broju djece i mladih omogućimo sudjelovanje u našim programima, s ponosom Vas obavještavamo da, uz postojeće, uvodimo nove programe koji će se odvijati tokom cijele godine. Više informacija potražite u uputama za prijavljivanje!