Geofizička stanica Tičan

Geofizička stanica Tičan

Geofizička stanica Tičan

Pojava meteora u nekim je slučajevima popraćena zvučnom pojavom na tlu. Zvučne efekte kod meteora možemo podijeliti u dvije grupe: obične zvukove (npr. hipersonične bombe) i elektrofone zvukove (neprirodni zvukovi ili elektrofoni). Običan zvuk je akustični val generiran pri raspadu meteora u atmosferi, i širi se brzinom zvuka, te im je zbog toga potrebno i do nekoliko minuta nakon pojave meteora da dođu do promatrača. Kod elektrofonih zvukova se ne zapaža nikakvo kašnjenje i načelno se pojavljuju istovremeno s pojavom meteora. Stoga se elektrofoni zvukovi ne mogu objasniti širenjem običnih akustičkih valova. Za razliku od običnih zvukova koji se istražuju već desetljećima, elektrofoni zvukovi su zbog njihove rijetke pojave tek dokazani da postoje.

Jedno od mogućih fizičkih objašnjenja elektrofonih zvukova je da meteori pri ulasku u atmosferu emitiraju elektromagnetsko zračenje niskih frekvencija između ~20 Hz i ~20000 Hz (spektralno područje od ELF do VLF zračenja), koje se do promatrača širi brzinom svjetlosti. Elektrofoni zvuk konačno nastaje međudjelovanjem od meteora emitiranog zračenja s materijalima na tlu u okolici promatrača, kao npr. robom, okvirom naočala, travom, lišćem i sl. predmetima u blizini.

Glavni cilj geofizičke grupe jest istražiti postoji li korelacija između pojave meteora u vizualnom i ELF/VLF području spektra.

Naši instrumenti smješteni su na lokaciji Zvjezdarnice Višnjan na Tičanu. S ciljem pokrivanja cijelog spektra između ELF i VLF područja, koriste se dvije različite antene. Spektralno područje između ~3 i ~1000 Hz pokriveno je “Schumannovom antenom”. Ona sliči sfernoj kugli promjera 0.85-m, izoliranoj od tla na visini od 4.4 m, a mjeri vertikalnu komponentu električnog polja. Druga antena je VLF prijemnik električnog polja i obuhvaća spektralno područje između ~1 i ~10 kHz.