Projekt DAGOR

Projekt DAGOR

Projekt DAGOR

Projekt DAGOR, robotizirani teleskop na Zvjezdarnici Višnjan, započeo je 2002. godine nakon što je dovršena gradnja Zvjezdarnice Višnjan na Tičanu Cilj projekta je razvoj suvremenog teleskopa s mogućnošću automatskog snimanja i upravljanja na daljinu. Da bi se to postiglo koriste se suvremena tehnička riješenja kao što su sinkroni motori s permanentnim magnetima koji omogućuju veliku preciznost pri upravljanju teleskopom. Cjelokupni software i većina elektroničkih komponenti korištenih za upravljanje teleskopom bazire su na otvorenim tehnologijama (open source): Debian Linux, Arduino, siderial.py, ModBus…

Značajan aspekt ovog projekta je i edukacija. Većina ključnih elektroničkih i programskih komponenti sustava razvijena je sa srednjoškolcima koji su pohađali Višnjansku školu astronomije od 2007. godine do danas.

Prvo svjetlo u probnom radu ostvareno je 2014. Krajem 2017.-te sve potrebne radnje za puštanje u pogon teleskopa su okončane i Zvjezdarnica Višnjan započinje s radom te u vrlo kratkom roku postaje jedna od najproduktivnijih zvjezdarnica u praćenju malih tijela Sunčevog sustava.