Projekt “DAGOR – robotizirani teleskop na Observatoriju Višnjan” započeo je 2002. godine nakon što je dovršenja gradnja Observatorija Tičan. Cilj projekta je razvoj suvremenog teleskopa s mogućnošću automatskog snimanja i upravljanja na daljinu. Da bi se to postiglo koriste se suvremena tehnička riješenja kao što su sinkroni motori s permanentnim magnetima koji omogućuju veliku preciznost pri upravljanju teleskopom. Cjelokupni software i većina elektroničkih komponenti korištenih za upravljanje teleskopom bazire su na otvorenim tehnologijama (open source): Debian Linux, Arduino, siderial.py, ModBus…

Značajan aspekt ovog projekta je i edukacija. Većina ključnih elektroničkih i programskih komponenti sustava razvijena je sa srednjoškolcima koji su pohađali Višnjansku školu astronomije od 2007. godine do danas.

Osnovni mehanički radovi na teleskopu su uspješno završeni. Projekt je trenuno u fazi izrade osnovnog softwerskog paketa koji će omogućiti promatranje noćnog neba, te će služiti kao baza za daljne usavršavanje teleskopa s ciljem što efikasnijeg promatranja i snimanja noćnog neba. Istovremeno, radi se na postavljanju dva manja teleskopa na glavnu cijev, koji će, u početku, služiti za ispitivanje i usavršavanje softwarea, a kasnije kao teleskopi za edukaciju i turistička promatranja.