Hrvatska Meteorska Mreža

Hrvatska meteorska mreža

Hrvatska meteorska mreža

Razvoj tehnologije, dugogodišnje iskustvo, znanje i tradicija opažanja meteora u Hrvatskoj, rezultirali su s formiranjem Hrvatske meteorske mreže (HMM).

Tehnološki proboj u tehnologiji kamera, uspješna testiranja različitih tipova kamera u Puli i postavljanje geofizičke stanice za praćenje utjecaja meteora na ionosferu na Tičanu, dovelo je do samo jednog mogućeg rješenja – formiranje mreže kamera u svrhu snimanja meteora.

2007. godine započeo je razvoj Hrvatske meteorske mreže kao zajednički projekt Astronomskog društva Istra iz Pule i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan.

Široko rasprostranjena osobna računala s video karticom i osjetljivim kamerama za video nadzor čine tehnološku osnovu HMM-a. Uz ukupnu cijenu manju od ~300 € po stanici, ovakvi su sustavi relativno jeftini i gotovo svima dostupni, što je važan preduvijet za širenje mreže. Pored osnovih alata za snimanje, neizostavni su softverski alati za obradu i analizu podataka, uglavnom samostalno pisani od članova Hrvatske meteorske mreže.

Danas HMM broji više od 30 kamera u pogonu, instaliranih kako po školama i znanstveno-edukacijskim centrima tako i po privatnim kućama u Hrvatskoj ali i izvan nje. Višestruki preklop vidnih polja kamera omogućava vrlo preciznu analizu putanja meteora, te predstavlja bazu za eventualne izračune mogućih mjesta pada meteorita. Potvrda efikasnosti sustava je i pronalazak meteorita kraj Križevaca, kao rezultat izračuna putanje iz mjerenja položaja meteora sa snimaka 5 HMM kamera, palog u noći s 4. na 5. veljače 2011. godine.

Do sada je snimljeno i obrađeno preko 250.000 meteora. Rezultati obrade za sada su u samo maloj mjeri publicirani u stručnim časopisima ali važni rezultati očekuju se u bližoj budućnosti.

Hrvatska meteorska mreža trenutno broji preko 50 članova iz Hrvatske, a uspostavljena je suradnja i sa svjetskim stručnjacima na polju meteorske astronomije, te je objavljeno nekoliko zajedničkih radova.

Više o Hrvatskoj meteorskoj mreži pročitajte na: http://cmn.rgn.hr/