SSF2

Financijski klub u suradnji sa Znanstveno edukacijskim centrom Višnjan pokreće prvu ljetnu školu financijske pismenosti i poduzetništva. Ljetna škola financijske pismenosti prvi je program sedmodnevne neformalne edukacije iz područja osobnih financija za srednjoškolski uzrast. Program će se održati od 21. do 28. kolovoza u Višnjanu (Istarska županija).

Rok za prijavu: 1. lipnja
Više informacija na finance.hr/school 

Prijavi se ili saznaj detalje

Potrebu za ovakvim tipom edukacije prepoznali smo u rezultatima PISA testiranja na kojima su hrvatski srednjoškolci ostvarili ispodprosječne rezultate na razini Europske unije. Prema istraživanju, hrvatski učenici zauzeli su 14. mjesto među 18 zemalja. Na ljestvici koja sadrži pet razina znanja i sposobnosti, 15,5 posto hrvatskih učenika ne dostiže niti razinu dva, odnosno ne posjeduje osnovne vještine u financijskoj pismenosti. Cilj je ovim programom povećati financijsku pismenost srednjoškolske populacije.

Sedmodnevni program za 20 učenika srednjih škola

Studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, osmislili su program i projekte kroz koje će mentorirati 20ak učenika razreda srednje škole. Uz studente, predviđena su i predavanja profesora i stručnjaka koji približavaju učenicima pojmove poput kredita, duga, štednje, prinosa, dionica i obveznica te ostali pojmova s kojima se svakodnevno susrećemo kada su u pitanju financije.

Program se sastoji od dva dijela. Prvi je zajednički dio kroz koji se uči o financijskoj pismenosti, a drugi dio se bavi pojedinim dijelovima ekonomije na kojima se radi kroz projekte u timovima. Predviđena zajednička predavanja i radionice prolaze svi polaznici kako bi savladali osnovne pojmove i osnove financijske pismenosti. Uz zajednički dio edukacije, učenici rade u manjim timovima s mentorima na znanstvenim projektima iz specifičnog dijela ekonomije (teme u nastavku). Tako će uz mentorstvo studenata, zainteresirani učenici provesti projekt iz područja poduzetništva, financija, ekonomije i marketinga paralelno uz osnovni program financijske pismenosti.

Učenje kroz praktičan rad

Tijekom ljetne škole, predviđen je i terenski rad, tj. posjet nekim trgovačkim društvima u Istri. Namjera je da učenici ne slušaju predavanja kao u školi već da sami dolaze do zaključaka uz prisutnost mentora te kroz praktični rad. Osim terenskog rada, predviđeno je da se kroz predavanja i projekte s učenicima provedu interaktivne vježbe, znanstveni eksperimenti, provedba anketa i obrada prikupljenih podataka. Učenici zatim na temelju rezultata sami dolaze do zaključka, a mentor ih tijekom rada samo usmjerava.

Kroz zajednička predavanja cilj je obraditi sljedeće teme kroz pet cjelina:

  1. financijske institucije, bankovni računi, krediti, studentski paketi,
  2. ulaganje i štednja, prinos i rizici, špekulanti i investitori, institucionalni investitori, tržište kapitala i novca,
  3. poduzetništvo, trgovačka društva, obrti i OPG, startupovi, poslovni plan i marketinški plan,
  4. obračun plaća, porezi, inflacija, zaposlenost i BDP
  5. pisanje životopisa, motivacijskog pisma, prezentiranje, online alati i e-mail

Naslovi projekata na kojima se može sudjelovati:

Kroz projekte, mentori će u timovima s polaznicima raditi na projektima sljedećih tema i
naslova:

  • Percepcija proizvoda zatvorenih očiju (marketing)
  • Statistika, tajni agent marketinga (digitalni marketing)
  • Partybroker – osnove ulaganja u dionice (financije)
  • Vrijeme je novac (ekonomija)
  • Projekt Teran (poduzetništvo)

Kotizacija za sudionike iznosi 1.800 kn što je 50% ekonomske cijene i pokriva sve troškove smještaja, prehrane i izleta. Ostatak do punog iznosa podmiruje se kroz sponzorska i donatorska sredstva. Od sudionika neće biti tražen dodatni novac za bilo koji sadržaj predviđen programom.

Ukoliko je sudionik iz obitelji samohranog roditelja ili obitelji koja prima bilo koji oblik socijalne pomoći, uz predočenje odgovarajuće potvrde iznos kotizacije može se umanjiti. Kotizacija može se platiti u dvije rate uplatnicom na ŽRN Znanstveno edukacijskog centra Višnjan. Obje rate trebaju biti uplaćene prije dolaska na ljetnu školu.

Fotografije s ljetnih škola: